Η γέφυρα του Χάρακα κατασκευάστηκε πάνω σε σεισμικό ρήγμα στην Κεφαλονιά και μπορεί να αντέξει σε οποιονδήποτε σεισμό.

Η πρώτη γέφυρα στην Ευρώπη, μπορεί και στον κόσμο, που θα γεφυρώσει ένα ενεργό ρήγμα, θα είναι αυτή του Χάρακα. Το έργο θα παραδοθεί αυτή την εβδομάδα στην κυκλοφορία, ώστε ο συγκεκριμένος δρόμος να είναι διαθέσιμος τόσο τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, όσο και στους επισκέπτες του νησιού.

Αυτός συνδέει το βόρειο κομμάτι του με το υπόλοιπο νησί, με τους χρήστες να γλιτώνουν τουλάχιστον 30-40 λεπτά, σε σύγκριση με τη χρήση του παλιού δρόμου, ενώ είναι κατασκευασμένος πάνω σε ενεργό ρήγμα. Βέβαια, θα παραμείνει η θέα πάνω από τον Μύρτο, την Άσσο κλπ., τη στιγμή που το ρήγμα έχει μήκος 80 μέτρα.

«Η γέφυρα στηρίζεται στο στερεό κομμάτι έξω από το ρήγμα. Ακόμα κι αν υποχωρήσει ένα κομμάτι του ρήγματος, είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να παραμείνει στη θέση της. Άλλωστε φτιάχτηκε για να αντέχει σεισμικές επιταχύνσεις που φτάνουν το 0,45 g. Η γέφυρα πατάει πάνω σε 4 ειδικά εφέδρανα, τα οποία επιτρέπουν οριζόντια ολίσθηση μέχρι μισό μέτρο», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Όλα αυτά σημαίνουν πως η γέφυρα θα είναι ουσιαστικά αντισεισμική και ότι κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο που μπορεί να αντέξει σε οποιονδήποτε σεισμό. Φαίνεται πως πήραν μαθήματα στο νησί του Ιονίου από τους σεισμούς που συχνά-πυκνά το ταλαιπωρούν, ώστε να δημιουργήσουν ένα σημείο, από το οποίο άπαντες θα περνούν με ασφάλεια.

Από εκεί και πέρα, έχει δοθεί έμφαση και στο υδραυλικό σύστημα, ώστε η γέφυρα να μην πλυμμηρίζει σε περίπτωση βροχών και να μην υπάρχουν χείμαρροι, οι οποίο θα φθείρουν το έργο, αφού όλα τα νερά συγκεντρώνονται και κατευθύνονται σε αγωγό, που περνάει μέσα από το βουνό. Τέλος, να σημειωθεί ότι η κατασκευή της εν λόφω γέφυρας στοίχισε 7 εκατομμύρια ευρώ, με την Κεφαλονιά να αποκτά έναν μοναδικό και ξεχωριστό δρόμο.